Report a Sighting arrow-right

Stoat Snippets provide the latest updates from the Orkney Native Wildlife Project.

Despite the heavy snow early this year, January was a productive month for our trappers. In general, our activity was lower than last January, which is to be expected – we have already removed thousands of stoats from Orkney, and heavily trapped many of the most significant stoat areas.

Stoat removals were markedly lower in East Mainland, Burray and South Ronaldsay, which is further evidence of the significant reduction in the stoat population in those areas. However, we caught more in South-West Mainland, removing a total of 40 stoats there.

images.png

All told, our team removed 103 stoats from Orkney in January, through 9227 trap checks.

Harsh weather left some routes inaccessible for substantial portions of the month and led to a slight reduction in the number of trap checks, but our trapping team took the opportunity to catch up on other work – including fine-tuning our GIS mapping, building several new styles of trap housing and preparing a bulk supply of bait for the coming months.

Despite the significant reduction in the invasive stoat population so far, it is heartening to see an increase in stoat sightings from the public compared to last January. Reported sightings are vital to helping us find and track the movement of stoats in Orkney. Now, more than ever, as we prepare to remove the last remaining holdouts in key areas of the Mainland and Linked Isles, any increase in reports – no matter how small – is incredibly helpful.

As always, thank you all for your support. Each sighting submitted, acre of access given or volunteer hour completed makes a huge difference to our native wildlife.

images-1.png

images-2.png

images-3.png

A brief lesson on stoat signs

There are several key signs that a keen-eyed observer can use to detect a stoat’s presence. Their droppings, or scat, are among the most obvious. The scat is elongated, twisted, and tapering, with a musky scent, and often contains fur or feathers, drying out with age. It’s easy to tell it apart from other species; otter droppings, for instance, tend to be moister, and have a stronger and more aromatic smell, not unlike jasmine tea.

Stoats do not dig their own dens, instead denning in tree holes, between stones or inside stone walls, and commandeering burrows that once belonged to their prey eg rabbits. They often line their dens with the fur and feathers of prey animals – loose strands near the entrance are usually a reliable sign of a stoat’s presence.

Stoat tracks are five-toed and often line up in evenly spaced groups of two, caused by the stoat running at pace. They are typically left on soft mud, sand or snow. Stoats run with a bounding gait and can be identified, even at speed, by their black-tipped tail

Back to News & Events
Sign up to get the latest news
Subscribe arrow-right

Get Involved

volunteer
Volunteer
brown-stoat
Report a stoat
offer-land-access
Offer land access
donate
Donate